Močna konkurenca – The Best Vouchers iin obtožbe prevare

V zadnjem času se je veliko tem na različnih spletnih forumih začelo polniti z negativnimi komentarji o eni od spletnih platform, prek katere lahko kupite izobraževalne pakete o tematiki investiranja. Komentarji obtožujejo trgovino The Best Vouchers veliko stvari, od nelegalnega trgovanja s kriptovalutami do kraj in goljufije. Vendar obstajajo predpostavke, zaradi katerih lahko dvomimo o resničnosti tovrstnih poročil.

The Best Vouchers – platforma z darili

The Best Vouchers je platforma, na kateri lahko najdemo ponudbe storitev, zbrane z različnih partnerskih trgovin. Je nekakšno zbirno mesto, ki posreduje med stranko in trgovino ali ponudnikom storitev. Takšna formula ni nič novega in obstaja veliko platform s podobnimi profili, tako bolj splošnimi kot globalnimi, pa tudi lokalne, državne ali te, ki zbirajo storitve z določenim profilom.

Preko trgovine The Best Vouchers si zainteresirana oseba lahko ogleda, primerja in tudi kupi kartico, s katero lahko prejme določeno storitev ali sodeluje v določenem tečaju ali delavnici. Potem lahko kupljeno kartico podari ali uporabi neposredno. Platforma je razdeljena na dokaj splošne kategorije, ki omogočajo lažje brskanje po izdelkih. Ena izmed kategorij je Izobrazba, kjer so dostopni raznovrstni tečaji in kompleti materialov.

Izobraževalni izdelki 

V tem poglavju so na voljo spletni tečaji, ki se gibljejo okoli široke tematike IT. Tu lahko najdemo različne tečaje, na primer:

Osnove programiranja v jeziku RUBY,

Projektiranje spletnih strani,

Internet of Things,

Uporaba umetne inteligence v marketingu,

Izobraževalne pakete o različnih internetnih valutah.

Zdi se, da zadnji izdelek oziroma njihova serija vzbuja zelo močna čustva med uporabniki interneta. Številne negativne ocene, ki se pojavljajo na forumih, pustijo bralcu vtis, da je to edini izdelek, ki je na voljo na spletni strani, ali da se trgovina The Best Vouchers ukvarja samo s tematiko kriptografskih valut. Zdi se, da enote kriptovalut, ki so del paketa, vzbujajo posebna čustva, tako da se številna mnenja osredotočajo le na ta vidik. Zdi se, da ta presenetljivo skladna argumentacija ne sovpada z dejanskim stanjem, ki ga lahko vidimo po vstopu na platformo.

Izobraževalni paket in investicijski trg

To, po čemer se omenjeni izobraževalni paketi razlikujejo od drugih ponudb, dostopnih na The Best Vouchers je dejstvo, da se te v večini tičejo investiranja. Za investicijski trg je značilna zelo močna konkurenca, ki je delno povezana z dejstvom, da gre pogosto za trgovanje z velikimi količinami denarja. Ta velika konkurenca je na žalost lahko zelo toksična, kar se kaže tudi v agresivnih marketinških aktivnostih, katerih cilj je obrekovanje “nasprotnikov”. Obstajajo znaki, da je tako bilo tudi v primeru trgovine The Best Vouchers.

Izobraževalni paketi, ki so na voljo na spletni strani, so namenjeni začetnikom, ki jih zanima tematika kriptovalut. Vsebujejo komplet izobraževalnih gradiv, ki omogočajo usvojitev osnovnih informacij o zgodovini e-kovancev, njihovem delovanju, vrstah, uporabi ter kako jih uporabljati in investirati vanje. Posamezni paketi se osredotočajo na določene kriptovalute in vsebujejo bonus v obliki nekaj enot omenjene e-valute, ki je brezplačno na voljo ljudem, ki kupijo komplet, zahvaljujoč kateremu lahko stranka na varen način opazuje obravnavane teme v praksi.

Prav ta element kompleta je bil tarča spletnih napadalcev, kar jih je izzvalo, da so na platformo metali neutemeljene obtožbe. Hkrati je bilo objavljenih več “člankov”, ki so ponavljali iste navedbe in se sklicevali na “prijave anonimne stranke”, ne da bi predložili kakršne koli dokaze. Najbolj zanimivo je, da se vsi nanašajo samo na to serijo izdelkov in ne omenjajo drugih ponudb, ki so na voljo na spletni strani, niti dejstva, da obstajajo.

The Best Vouchers so prevaranti? Ukrepi konkurence

Nenaden pritok negativnih mnenj ali komentarjev na forumih ni nenavaden, zlasti v primeru podjetij, izdelkov ali storitev, povezanih z visoko konkurenčnimi trgi, kot so investicije. Niso vedno posledica bistroumnosti ali močnih mnenj ljudi, ki delujejo na teh trgih, temveč tudi agresivne, včasih celo brezobzirne in zelo preračunane marketinške dejavnosti, katerih cilj je posmehovanje, obrekovanje ali oslabitev položaja in verodostojnosti konkurence.

Objavljanje lažnih, splošnih informacij ali obtožb na internetu je razmeroma preprosta strategija za dosego tega učinka. Takšne ukrepe imenujemo “črni marketing”. Najbolj priljubljene metode vključujejo objavljanje mnenj na forumih, pretvarjanje, da so zavedene ali razočarane stranke, in sponzoriranje obtožujočih člankov na različnih spletnih mestih, pogosto navajanje poročil “anonimnih strank” za povečanje verodostojnosti in razbremenitev odgovornosti za objavljeno vsebino.

V obeh primerih so obtožbe zelo redko podprte z dokazi in pogosto izpuščajo ali izkrivljajo številna lahko preverljiva dejstva. Predvsem v primeru komentarjev na forumih njihova moč ni v vsebinskih argumentih in neizpodbitnih dokazih, temveč v čustvenem značaju in kvantiteti. Ustvarjanje računa na forumu ali prijava z lažnim imenom običajno ne traja dolgo, zato je ponavljanje iste vrstice napada z več računov, da bi jim dali verodostojen občutek, običajna strategija. Vsi računi v temi niso novi, še posebej, če pripadajo podjetju ali osebi, ki rada uporablja obrekovalne marketinške kampanje, vendar je večina v drugih temah neaktivna in zelo redko komunicira z drugimi, bolj aktivnimi računi.

Podobno je v primeru sponzoriranih člankov. Ni jih veliko z dokazi ali argumenti, vir posredovanih informacij je najpogosteje anonimna “stranka” ali “dopisnik”, ki jih prav tako ne posreduje, avtor takšnega besedila pa tudi ni pripravljen sam voditi nobene preiskave, temveč se zanaša le na ta “anonimna mnenja”. To ni ravnanje v skladu z dobrimi novinarskimi ali publicističnimi praksami, vendar pa je njihov močno negativni čustveni značaj in dejstvo, da objavljajo na pogosto precej verodostojnih portalih, ki pogosto pripadajo subjektu, ki izvaja obrekovalno kampanjo, dovolj, da vzbudi dvome in prestraši potencialne stranke očrnjenega podjetja.

Prevaranti ali žrtve?

Še posebej osupljiva sta dva vidika omenjenega napada na trgovino The Best Vouchers: neupoštevanje dejstva, da je platforma le posrednik in da noben negativni komentar in članek ne omenja nobenih drugih izdelkov, ponujenih na strani. V kombinaciji z načinom pisanja teh izjav in dejstvom, da je ciljni izdelek kot edini povezan z investicijskim trgom, lahko sumimo da je bil The Best Vouchers žrtev neizprosne kampanje očrnjevanja.

Tako velika poplava glasov, ki obsojajo celotno platformo na podlagi neutemeljenih očitkov o samo eni liniji izdelkov, je zelo značilna za strategijo črnega marketinga. Poleg tega pomanjkanje kakršnih koli dokazov v podporo navedbam ali celo objavljanje laži, ki jih je sorazmerno enostavno preveriti, pomeni, da te trditve, če ignoriramo vidik črnega trženja, preprosto niso verodostojne. Kljub temu te nepravične obtožbe terjajo svoj davek, udarijo v ugled strani in povzročajo velike izgube. Učinki takšnih kampanj o obrekovanju so lahko resnično pogubni za manjša podjetja ali platforme. Zato moramo pri veliko obtožujočih izjavah te hladno premisliti, preden njihova stališča sprejmemo kot dejstva. Še posebej na zelo konkurenčnih trgih, kot so investicije, lahko pogosto naletite na cinično načrtovano strategijo za odpravo konkurence. V takih primerih se je treba posebej potruditi in ne verjeti komentarjem, temveč zahtevati dokaze in, če je mogoče, preveriti podatke, ki ste jih prebrali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.