Ádáz konkurencia – The Best Vouchers és a csalás vádjai

Az utóbbi időben számos topik különböző tematikus fórumokon elkezdett megtelni negatív megjegyzésekkel az egyik online felületről, amelyen keresztül befektetésről szóló oktatási csomagok vásárolhatóak meg. A megjegyzések különböző vádakat emlegetnek a The Best Vouchers bolt ellen, az illegális kriptovaluta-kereskedelemtől kezdve, egészen a lopásokig és csalásokig. Van azonban oka kételkedni az ilyen típusú jelentések valódiságában.

The Best Vouchers – ajándékokat kínáló felület

The Best Vouchers egy olyan felület, ahol különböző partnerüzletekből összegyűjtött szolgáltatási ajánlatok találhatóak. Ez egyfajta kollektív hely, amely közvetít a vásárló és az üzlet vagy a szolgáltató között. Ez a formula nem új keletű, hiszen számos hasonló profilú platform létezik, mind általánosabb és globálisabb, mind helyi, országos vagy egy konkrét profilú szolgáltatásokat összeállítva.

A The Best Vouchers bolt közvetítésével az érdeklődő megnézheti, összehasonlíthatja ezeket, és megvásárolhat egy kártyát, amely feljogosítja őt arra, hogy adott szolgáltatásban részesüljön, vagy részt vegyen egy adott tanfolyamon vagy műhelyben. Ezután a megvásárolt kártya odaajándékozható másnak vagy közvetlenül felhasználható. A felület elég általános kategóriákra van megosztva, amelyek lehetővé teszik a termékek könnyebb böngészését. Az egyik kategória az Oktatás, ahol különféle tanfolyamok és anyagkészletek érhetőek el.

Oktatási termékek 

Ebben a részlegben online tanfolyamok érhetőek el, főként a tágabb értelemben vett IT terület körül mozgóak. Különféle tanfolyamok találhatóak itt, például:

A RUBY programozási nyelv alapjai,

Webdesign,

Internet of Things,

A mesterséges intelligencia alkalmazása a marketingben,

Különböző internetes valutákról szóló oktatási csomagok.

Úgy tűnik, hogy különösen az utolsó termék, vagy inkább széria nagyon heves érzelmeket ébreszt az internetfelhasználók körében. A fórumokon megjelenő negatív vélemények közül számos azt a benyomást kelti az olvasóban, hogy ez az egyetlen termék elérhető azon a weboldalon, vagy hogy a The Best Vouchers bolt kizárólag a kriptográfiai valuták témájával foglalkozik. Főleg a csomag részét képező kriptovaluta egységek mintha különös érzelmeket váltanának ki, olyannyira, hogy sok vélemény csak erre az aspektusra koncentrál. Ez az elgondolkodtatóan koherens gondolatmenet azonban úgy tűnik, nem tükrözi vissza a tényleges állapotot, amely a felületre való ellátogatás után világosan látható.

Oktatási Csomag és befektetési piac

Az, ami megkülönbözteti az említett oktatási csomagokat a többi ajánlat közül, amelyeket kínál a The Best Vouchers a tény, hogy többnyire a befektetés témáját érintik. A befektetési piacot nagyon kiélezett verseny jellemzi, ami részben azzal a ténnyel függ össze, hogy gyakran nagy mennyiségű pénzeket forgatnak ott. Ez a hatalmas konkurencia sajnos nagyon mérgező lehet, ami az „ellenfelek” rágalmazására irányuló agresszív marketing tevékenységekben is megnyilvánul. Léteznek arra utaló jelek, hogy a The Best Vouchers bolt esetében éppen ez történt.

A weboldalon elérhetőek a kriptovaluták témája iránt érdeklődő kezdőknek szóló oktatási csomagok. Olyan oktatási anyagokat tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik az alapinformációk megismerését az e-érmek történetéről, azok működéséről, típusairól, felhasználásáról, valamint azok alkalmazásáról és befektetéséről. Az egyes csomagok konkrét kriptovalutákra összpontosítanak, illetve bónuszt tartalmaznak a tárgyalt e-valuta néhány egységének formájában, amelyet ingyen kínálnak a készletet vásárló embereknek, és amelynek köszönhetően az ügyfél biztonságos módon követheti a megbeszélt folyamatokat a gyakorlatban.

A készlet éppen ezen elemét célozták meg az internetes harcosok, valamint ez arra ösztönözte őket, hogy üres vádakkal árasszák el a felületet. Ugyanebben az időben több olyan „cikk” is megjelent, amelyekben megismételték ugyanazokat az állításokat, az „anonim ügyfelek jelentéseire” hivatkozva, anélkül, hogy bármilyen bizonyítékot is prezentáltak volna. A legérdekesebb pedig az, hogy mindegyik kizárólag erre a termékcsaládra vonatkozik, meg sem említve egyéb, weboldalon elérhető ajánlatokat, akár azt a tényt sem, hogy azok léteznek.

A The Best Vouchers-esek csalók? A konkurencia tevékenysége

A fórumokon közzétett negatív vélemények vagy megjegyzések hirtelen beáramlása nem egy példa nélküli jelenség, különösen az olyan cégek, termékek vagy szolgáltatások esetében, amelyek erősen versenyző piacokkal, például befektetésekkel kapcsolatosak. Ez nem mindig az ezeken a piacokon tevékenykedő emberek intelligenciájából vagy határozott véleményeiből fakad, hanem sokszor az agresszív, olykor kíméletlen és hihetetlenül kiszámított marketingstratégiákból is, amelyek a konkurencia pozíciójának és hitelességének kigúnyolására, rágalmazására vagy legyengítésére irányulnak.

Hamis, általános információk vagy vádak közzététele az interneten viszonylag egyszerű stratégia az említett hatás elérésére. Az ilyen tevékenységeket „fekete marketingnek” nevezik. A legnépszerűbb módszerek közé tartozik a vélemények fórumokon való közzététele, a megtévesztett vagy csalódott ügyfelek színlelése, valamint a vádaskodó cikkek szponzorálása különféle weboldalakon, gyakran a „névtelen vásárlók” jelentéseire hivatkozva a vádak hitelességének növelése és a publikált tartalomért vállalt felelősségtől való menekülés érdekében.

Mindkét esetben a felvetett állításokat nagyon ritkán támasztják alá bármilyen bizonyítékokkal, és gyakran kihagynak vagy elferdítenek különböző könnyen ellenőrizhető tényeket. Különösen a fórumokon publikált megjegyzések esetében az erejük nem az érdemi érvekben és a tagadhatatlan bizonyítékokban rejlik, hanem az érzelmes kihatásban és a mennyiségben. Egy fiók létrehozása a fórumon vagy a hamis névvel történő regisztráció általában nem tart sokáig, ezért gyakran alkalmazott stratégia az, hogy ugyanazt a támadási vonalat több fiókból is megismétlik az autentikusság érzésének keltése érdekében. Nem minden a topikban kommentelő fiók új, különösen, ha olyan céghez vagy személyhez tartozik, aki szeret rágalmazó marketingkampányokat szervezni, de a legtöbben más topikokban kevésbé aktívak, és nagyon ritkán lépnek interakcióba más, aktívabb fiókokkal.

Ugyanez vonatkozik a szponzorált cikkekre is. Nem túl gazdagok bizonyítékokban vagy érvekben, a megosztott információk forrása leggyakrabban egy névtelen „ügyfél” vagy „tudósító”, aki szintén nem szolgáltatja azokat, továbbá az ilyen szöveg szerzője sem hajlandó önállóan nyomozást folytatni, és csak ezekre az „anonim véleményekre” támaszkodik. Ez nem a jó újságírói vagy írói gyakorlatnak megfelelő cselekvés, de erősen negatív érzelmi jellege és a gyakran elég hiteles portálokon való közzététel ténye, amelyek gyakran a rágalmazó kampányt folytató szervezethez tartoznak, elegendőek ahhoz, hogy kétségeket ébresszenek és megijesszék a vádolt üzlet potenciális ügyfeleit.

Csalók vagy áldozatok?

Különösen kérdőjeles a két aspektusa a tárgyalt, The Best Vouchers bolt körül forgó patáliának: azon tény figyelmen kívül hagyása, hogy a felület csak egy közvetítő, valamint az, hogy egyik negatív megjegyzés vagy cikk sem említ semmilyen más, az oldalon kínált terméket. Tekintettel az ezen nyilatkozatok írásstílusára és arra a tényre, hogy a támadott termék az egyetlen, amely a befektetési piachoz kapcsolódik, kikövetkeztethető, hogy The Best Vouchers könyörtelen rágalmazási kampány áldozata lett.

Ilyen hatalmas, a teljes felületet elítélő hangok áradata, amely csak egy termékcsaládot érintő megalapozatlan vádakon alapul, elég jellemző a fekete marketing stratégiaira. Ezen túlmenően az állításokat alátámasztó bizonyítékok hiánya, sőt a viszonylag könnyen ellenőrizhető hazugságok publikálása miatt ezek az állítások egyszerűen hiteltelenné válnak, még akkor is, ha figyelmen kívül hagynánk a fekete marketing aspektusát.

Ennek ellenére ezek az igazságtalan vádak megteszik a magukét, rontják a weboldal hírnevét, és jelentős veszteségeket okoznak. Az ilyen rágalmazó kampányok hatásai igazán pusztítóak lehetnek a kisebb vállalkozások vagy felületek számára. Ezért még számos vádaskodó kijelentéssel szemben is érdemes józan ésszel megfontolni ezeket, mielőtt tényként kezelnénk az általuk bemutatott nézeteket. Pláne az erősen versenyző piacokon, mint például a befektetések, gyakran rá lehet bukkanni egy cinikusan kidolgozott stratégiára, amelynek célja a konkurencia megszüntetése. Különösen ilyen esetekben érdemes megpróbálni nem egyből elhinni az internetes megjegyzéseket és bizonyítékot kérni, esetleg ha lehetséges, ellenőrizni az elolvasott információkat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *